Už ste premýšľali nad tým, aký štýl bývania je pre Vás ten pravý? Inšpirujete sa návrhmi od dizajnérov alebo hľadáte niečo svoje, srdcu blízke? Spájate jednotlivé

bytové doplnky podľa nálady alebo sledujete nejaký hlbší zámer s presne určenou koncepciou?

Keď začínate rozmýšľať nad zariadením nového interiéru, máte v ruke „nepopísaný list“ a je len na Vás čo doň vložíte…

V prípade, že ste už zabývaní, môžete meniť a vylepšovať Váš štýl bývania.

Keď nájdete sami seba, nájdete svoj štýl

Všetko je o Vás! Spôsob, akým žijete, tempo v akom fungujete, pohľad na svet, typ osobnosti…

To všetko sa odráža vo výbere bytových dekorácií a celkovom vytváraní dizajnu v interiéri.

Či už ste jemná duša s romantikou v srdci alebo veselá kopa, milovník kontrastov či praktický človek milujúci minimalistický štýl bývania – pre všetkých tu máme zopár inšpirácií.

V nasledujúcich riadkoch si predstavíme niekoľko štýlov bývania, aby ste mali možnosť vybrať si a naladiť sa na to, čo Vás láka. Pocity Vám určia smer a potom si poviete: „Takto by som si vedel/a predstaviť svoju domácnosť. Tu by som sa cítil/a príjemne.“

Prírodný štýl – harmonický natural

prirodny_styl

Začnime prírodou, ktorej sme súčasťou.

Prírodný štýl bývania určite sadne ľudom milujúcim prírodu a prírodné materiály akými sú drevo, kameň, koža, ľan, bavlna, vlna, hodváb.

V našej ponuke máme napríklad kolekciu s ľanovými tkaninami s názvom Linen.

Farebnosť sa pohybuje v škále neutrálnych zemitých farieb – krémová, capuccino až po tmavý dub.

Nič nepokazíte ladením „tón v tóne“ , ktoré podčiarkne harmóniu a vyváženosť energie v interiéri.

Krásny protiklad dnešnej premodernizovanej doby, nemyslíte? A zmenu môžete vždy vniesť niekoľkými, výraznými a hlavne farebnými doplnkami.

Provensálsky a vidiecky štýl pre život plný romantiky

styl provance

Jemný ženský spôsob riešenia interiérového dizajnu nasiaknutý napríklad vôňou levandulí alebo anglických ruží.

Inšpirácia prišla z príjemného francúzskeho vidieka zaliateho slnkom a pestrými farbami kvetín.

Svoje miesto si tu nájdu starožitné doplnky s „look-om“ opotrebovania, drevený nábytok bielej farby, prípadne v pastelových odtieňoch. Kvety, obzvlášť levanduľa, vnesú do bežných predmetov dennej spotreby šarmantný nádych „alá Provance“. Tieto motívy sa nachádzajú aj na textíliách v interiéri. Tu však platí zlaté pravidlo „niekedy je menej viac“ – neprežente to s doplnkami!

V prípade, že hľadáte tkaniny práve do interiéru zariadeného v štýle provance, nahliadnite do kolekcie Ashley.

Rustikálny štýl – v atmosfére pokojného vidieka

styl rustikalny

Nechcete interiér ako z „bežiaceho pásu“? Má mať dušu a vlastný príbeh?

Potom zrejme inklinujete k tradičnému štýlu bývania. Klasický alebo rustikálny, podstatný je materiál a nábytok: drevo, ručne vyrábané doplnky, nábytok a dekorácie s historizujúcimi prvkami, čalúnené stoličky, veľké jedálenské stoly… (V niektorých prípadoch by sa dal pokojne opäť využiť nábytok po prarodičoch :))

Celkový dizajn rustikálneho štýlu bývania dotvárajú závesy s motívom kvetov alebo geometrickými vzormi.

Páči sa Vám myšlienka takejto domáckej atmosféry?

Škandinávsky štýl – minimalizmus a čistota

skadinavsky_styl_byvania

Už žiadne preplnené miestnosti a zbytočné bytové doplnky! Zastávate tento názor?

V tom prípade je pre Vás ideálny minimalistický štýl bývania. Hlavnú úlohu hrá jednoduchosť, elegancia, čisté línie a striedmosť.

Ornamenty a rôzne bohaté dekorácie tu nehľadajte – úraduje tu jednoduchá krása spojená s funkčnosťou. Škandinávsky interiér v neutrálnych tónoch dokáže vniesť ľahkosť a sviežosť v letných dňoch, harmonickú hrejivú atmosféru v období zimy. Nič nepokazíte nadčasovým károm, ktoré dokáže naozaj divy. Hľadáte kárované tkaniny, aby ste si vytvorili škandinávsky štýl bývania? Pozrite si našu kolekciu tkanín Edinburg, nájdete tam aj kvalitné poťahové látky.

Štýl Glamour

styl_glamour

Pojem glamour je skôr známy z oblasti módy a fotografie, znamená úchvatný a v prenesenom význame aj sexi, či vzrušujúci. V interiéroch ide akoby o nejakú hru s tvarmi, leskom a farbami. Typickými farbami sú: biela, čierna, fialová a samozrejme strieborná a zlatá. Glamour je absolútnym protikladom strohého a moderného minimalizmu.

Charakteristické znaky sú bohaté lustre, repliky rokokového a barokového nábytku, tapety na stenách s veľkým vzorom a imitácie kožušín. Ide o módny štýl bývania, aký zdobí spálne, kaderníctva alebo reštaurácie.

Ďalšie štýly bývania

Dnes je otvorená, obrovská kniha s nápadmi a možnosťami. Stačí len zachytiť, čo s Vami príjemne rezonuje a môžete sa pustiť do zariadenia Vášho bytu alebo domu. V tomto článku sme sa dotkli len malej časti tejto témy. Určite ste sa stretli aj s ďalšími štýlmi bývania ako sú: etno štýl, orientálny štýl, štýl ďalekého východu, bývanie v eko štýle, minimalistický štýl a ďalšie štýly.

styl_byvania

A aký štýl je pre Vás ten pravý? Už ste ho našli a tešíte sa z neho doma? Napíšte nám do komentára, akým štýlom ste sa pri zariadení práve Vašej domácnosti inšpirovali 😉

Pokiaľ sa potrebujete ešte inšpirovať, pozrite si fotografie rôznych štýlov bývania na našej stránke alebo si prečítajte aj ďalšie naše články v blogu.

4 komentáre