Jasna design – návrh detskej izby

Izby detí predstavujú ich samostatné svety. Neraz v nich trávia hodiny pri svojich hrách, neskôr sa k nim pridáva aj čas strávený nad domácimi úlohami a ďalšími činnosťami. Na čo všetko by sme mali myslieť pri ich zariaďovaní?

Detská izba je najdôležitejší priestor, v ktorom sa odohrávajú tie najrôznejšie činnosti a naše deti v nej trávia väčšinu svojho času. V izbe sa hrajú, rastú, rozvíjajú svoje záľuby, stretávajú sa s kamarátmi, alebo len oddychujú. S postupom času začínajú pracovať nad úlohami do školy a riešenie tohto priestoru by preto malo neustále podporovať ich rozvoj ale aj kreativitu. Netreba však zabúdať na fakt, že charakter detskej izby sa jedného dňa začne výrazne meniť a pretvárať na izbu pre „dospeláka”. To, čo by sa ale meniť nemalo, je jej útulnosť a príjemné prostredie.

Umiestnenie a rozloha izby

Detská izba by sa ideálne mala nachádzať v tichšej časti domu alebo bytu, nie v tesnej blízkosti vstupných priestorov, toalety alebo výťahu. Keďže deti tu trávia naozaj veľa času, mala by byť dostatočne presvetlená, preto je vhodná orientácia na východ, západ, juh, resp. juhozápad. So svetlom sa dá potom efektívne pracovať a máte oveľa viac možností s jeho tienením.

Jasna design

Ak nám to dispozičné riešenie dovolí, ideálnou možnosťou je tiež výhľad na miesto, kde sa niečo deje. Živý výhľad do exteriéru býva často lepší televízor ako ten „na stene“. O rozmeroch izieb sa vedú rôzne diskusie a názory sa rôznia, ale my sa prikláňame k „zlatej strednej ceste“, aby priestor nepôsobil stiesnene a deti tak mali dostatok miesta na svoje aktivity. Ak má slúžiť jednému dieťaťu, mala by mať rozmery približne 8 m2, v prípade dvoch detí aspoň 12 m2, všetko ale samozrejme záleží od celkovej rozlohy a dispozičného riešenia domu alebo bytu.

Zóny a ich rozdelenie v izbe

Interiér detskej izby pozostáva podľa veku dieťaťa z dvoch resp. z troch najdôležitejších zón. Prvou je oddychová zóna, ďalej zóna na hranie a neskôr na učenie alebo prácu. Rozdelením izby na pomyselné zóny môžete začať aj u mladšieho dieťaťa, pretože si predtým osvojí určité návyky, že detská izba neslúži len na hry a vyvádzanie, ale tiež pre oddych a určité školské povinnosti. Rozdelením priestoru dosiahnete to, že dieťa bude mať pre konkrétne činnosti vždy to najvhodnejšie prostredie, kde ho nebude nič rušiť. Zóny môžeme oddeliť opticky priečkou, rôznym nábytkom alebo len odlišným vymaľovaním stien.

Oddychová zóna

V oddychovej zóne nesmie chýbať samozrejme kvalitná posteľ a zdravotný matrac je účinným predpokladom pre ďalší zdravý vývoj. V súčasnosti máme na výber množstvo detských postelí a nájdeme medzi nimi aj postele v menších, detských veľkostiach. Je pravda, že menšia posteľ síce nezaberá veľa miesta a vizuálne pôsobí vhodnejšie do detskej izby, no z praktických dôvodov odporúčame posteľ v štandardnej veľkosti, ktorú nie je nutné meniť ani po pár rokoch keď dieťa narastie.

Zaujímavým a ešte stále moderným doplnkom sú rôzne baldachýny a v prípade šetrenia priestorom, alebo jednoducho len jeho zatraktívnením môže byť vhodnou možnosťou poschodová posteľ, alebo rôzne nadstavby, ktoré vytvoria súkromný priestor na hranie alebo iné aktivity najmä pri mladších deťoch. Čo je najdôležitejšie, v oddychovej zóne by určite nemali byť žiadne rušivé elementy v podobe elektronických zariadení, nápadných a krikľavých doplnkov alebo farieb.

Zóna na hranie

V hernej zóne by sme mali celkové a vybavenie a charakter odvíjať podľa záujmov dieťaťa. Ak sa rado hrá na zemi, treba zabezpečiť dostatočne priestrannú voľnú plochu a príslušné úložné priestory na hračky. U staršieho dieťaťa sa táto zóna najčastejšie využíva na pozeranie televízora alebo počúvanie hudby. Dieťa si preto môže túto zónu prispôsobiť podľa svojich potrieb a požiadaviek, ako mu to najlepšie vyhovuje.

Zóna na učenie a úlohy

V študijnej zóne by nemal chýbať kvalitný stôl, stoličky, osvetlenie (najvhodnejšie je denné svetlo, doplnené vhodným umelým osvetlením) a súvisiace úložné priestory ako sú rôzne police, komody, alebo iné skrinky. Tiež by sme sa ale mali riadiť vekom dieťaťa, pretože kým v predškolskom období postačí nižší stolík s nástupom do školy je nevyhnutné zabezpečiť plnohodnotnú pracovnú plochu – doska stola by mala mať samozrejme čo najväčšie rozmery. Počiatočná investícia je síce pomerne vysoká, dieťaťu to ale často poslúži až takmer do dospelosti. Veľkým pridaným bonusom správnej kombinácie stola s výškovo nastaviteľnou stoličkou je pozitívny vplyv na správne držanie tela, čo v prípade mnohých stoličiek, ktoré sú určené pre dospelých alebo neslúžia na dlhodobé sedenie za pracovným stolom, nie je samozrejmosťou.

Výber nábytku

Vždy sa snažíme vyberať nábytok s ohľadom na vek detí, ideálne, ak je nadčasový tak vydrží v izbe pár rokov. Ak je to nábytok modulový, dieťa si ho často môže prispôsobovať svojim predstavám. Čím viac možností, tým väčšia kreativita a to je dobré a hlavne zaujímavé pre naše deti. Ide o zaujímavejší a hlavne inšpiratívnejší spôsob, ako si prispôsobovať izbu maľovaním po stenách alebo lepením tapiet s rôznymi motívmi.

Pri výbere materiálov treba pracovať s myšlienkou, v akej filozofii chceme deti vychovávať. Dnes sa už väčšina moderných rodičov snaží preferovať koncept, kde hlavnou úlohou je prirodzené prevedenie nábytku, potom môžeme deti od mala učiť hľadať krásu v jednoduchosti a prirodzenosti. I keď, samozrejme, nejaká tá farba nikdy nie je zlá. Zaujímavou myšlienkou je na hračky používať prehľadné skrine. Sú vypracované tak, aby mali všetky hračky svoje miesto, čo môže podporiť v deťoch zmysel pre systémové myslenie a zmysel pre poriadok. Na druhej strane, s úložnými priestormi to príliš netreba preháňať, aby sa deti naučili lúčiť v správnom čase so správnymi vecami, lebo to ich bude čakať celý život.

V prípade menších detí netreba podceňovať aj výber vhodných materiálov. Mali by sa dať jednoducho udržiavať, resp. byť umývateľné, nemali by mať ostré hrany, ktoré môžu byť príčinou poranení (použiť možno špeciálne kryty na hrany často s hravým dizajnom). Nábytok by sa mal kupovať u overených dodávateľov – lacné modely z drevotriesky môžu obsahovať rôzne zdraviu škodlivé látky, napríklad formaldehyd. Vhodné je voliť antialergické materiály – praktickým riešením sú napríklad rôzne umývateľné stierky. Ak sa má v izbe nachádzať koberec, ktorý ocenia najmä menšie deti pri svojich hrách, je vhodnejšie siahnuť skôr po tých hladko tkaných.

Urob si sám

Menšia spotreba, menej odpadu, menej výdavkov… Takéto je heslo súčasnej doby, kedy sa snažíme chrániť si to najdôležitejšie čo máme, životné prostredie. Tento trend preto neobišiel ani zariaďovanie detskej izby. Aj moderná izba “z druhej ruky” môže vyzerať štýlovo. Stačí mať aspoň malé estetické cítenie, vhodnú inšpiráciu a chuť do práce. Len si predstavte typické plechové šatňové skrine či skrinky, určite by vás nenapadlo, že by ste si ich zobrali domov, ba dokonca do izby vášho dieťaťa. O tom, že po premene vyzerajú skvelo sa môžete presvedčiť aj sami. stačí len pár úprav a náterov a nový moderný nábytok do detskej izby je na svete.

Navyše ide o jedinečný štýl a originálny dizajn. Ak sa snažíte ušetriť nielen každý cent ale aj pomôcť životnému prostrediu, štýlové úložné boxy si môžete vytvoriť aj sami. Rovnako tak aj príležitostné malé sedenie v podobe taburetiek. Väčšinu materiálu zoženiete aj doma alebo za lacný peniaz v obchode či prostredníctvom bazárov. Už stačí iba kúpiť tematický poťah či látku a netradičný kus nábytku môže zdobiť detskú izbu. Kto je šikovný kutil, zmajstruje aj moderné police, ktoré sú v niektorých predajniach až zbytočne drahý špás.

Jasna design

Ešte pár tipov na záver

Vždy je fajn, ak sa dieťa s priestorom stotožní a niečo si doň samo vyberie. V prvom rade by sa však mali rozhodnúť rodičia, urobiť selekciu a potom – ak je to pre nich v poriadku, môžu dať dieťaťu na výber, ideálne nie z veľkého počtu možností.

Hrajte sa s farbami, no skôr na detailoch a len niektorých častiach nábytku. Aj úchytky znesú pastelové farby, rovnako ako dizajnové svietidlá a koberec. Ak stavíte na kombináciu farieb v takomto spracovaní, nábytok môžete pokojne ponechať v bielej farbe alebo v šedých odtieňoch či imitáciách dreva. Takýto typ nábytku navyše poslúži nielen do detskej izby, ale tiež ako zariadenie tej študentskej. Stačí pozmeniť iba doplnky a malé detaily, ktoré často dotvárajú interiér.

Na výzdobu steny a priestoru bezprostredne v okolí stola treba brať osobitý dôraz. Práve toto miesto má za úlohu dieťa motivovať a inšpirovať. Namiesto rozprávkových plagátov je to priestor vhodný na umiestnenie mapy sveta, abecedy či iných školských pomôcok.

Priestor využitý na maximum – to je základným pravidlom pri zariaďovaní malej, veľkej či podkrovnej detskej izby. Dôležité totiž je, aby miestnosť nepôsobila stiesnene, ale naopak vzdušne.

Ak ste aj Vy rozhodnutí zariadiť svojim deťom ich vysnívané kráľovstvo, ale chýba Vám inšpirácia, navštívte stránky dekoria.sk alebo sa príďte poradiť s profesionálmi do Štúdia Ovitex, vyriešime Vaše očakávania v plnom rozsahu a vytvoríme pre Vás niečo výnimočné.

Autor článku: Ing. Michal Kováčik

1 Komentár