Dekorácie na okno, ktoré nám majú pomôcť zatieniť, skrášliť domácnosť alebo v niektorých prípadoch zakryť neželané interiérové prvky. Hotové závesy na okná si môžeme vyberať v predajniach a v online obchodoch. Závesy na mieru si nechávame ušiť v štúdiách, tzv. Showroomoch alebo aj online v internetových obchodoch.

Závesy, ktoré nám ušetria čas pri ich ošetrovaní

Vyberajte si dekoračné závesy hotové alebo šité na mieru tak, aby Vám slúžili, nie aby to bolo naopak. Poznáme to, ako to chodí.
Najprv venujeme mnoho z nášho času len pri výbere samotných závesov na okno. Potom si vyberieme záves, ktorý sa nám síce páči, ale manipulácia a ošetrovanie nám narobí ďalšie starosti s prácou a časom navyše. Tu by som rada poradila, nechať si vysvetliť od predajcu troška viac o materiálovom zložení.

zatemnujuce_hotove_zavesy_na_okno

Otázky, na ktoré by Vám mal predajca pri kúpe hotových závesov odpovedať:

  • aké materiálové zloženie majú tieto závesy?
  • ak je to 100% bavlna, je už ošetrená tak, že sa po praní záves nezrazí?
  • dajú sa závesy prať?
  • dajú sa žehliť?
  • môžu sa dať do sušičky?
  • sú veľmi krčivé? (Najviac z materiálov sa krčí ľan.)

Ako si vybrať záves do bytu? Na čo sa zamerať pri výbere závesov?

Vyberajte si dekoračné hotové závesy alebo tkaninu na závesy pocitovo. Čo sa Vám raz páči, a rozhodnete sa, že to bude ladiť s interiérom a nábytkom, to je to pravé. Zamyslite sa nad tým, ako sa pri pohľade na krásne hotové závesy, ktoré sa jednoducho udržiavajú pozeráte každý deň a za každým vám vyčaria úsmev na tvári.

hotove_zavesy_do_obyvacky

Hotové závesy do obývačky z ľanu

Najvýhodnejšie je si vyberať zmesové materiály pri závesoch, napr. polyester s bavlnou. Čím viac percent polyesteru majú hotové závesy, zaručuje to, že sa menej krčia a farby majú dlhšiu životnosť.
Ale povedzme si, že poradiť vám môžem, čo je najvýhodnejšie, ale ak máte naturálne cítenie a hlinené omietky v dome, také ľanové závesy majú svoj význam. Vytvoria tú pravú atmosféru v naturálne zariadenom interiéri. Len v tom dome by mala bývať gazdiná, ktorá rada žehlí 😉

panelove_zavesy_cierno_biele

Čierno biele panelové závesy

Pokiaľ máte obavy pri hotových závesoch s materiálovým zložením 100% polyester, nemusí to byť tak zlé. Môžem poradiť z vlastnej skúsenosti, pretože v obývačke a na balkónových dverách mám záves zo 100% polyesteru a som s nimi veľmi spokojná. Mám rada skôr naturálne veci, okrové odtiene a tieto závesy pôsobia farebnosťou a štruktúrou naturálne, ale keďže ide o polyester, farebnosť je stálejšia a po praní ich ani nežehlím. Zavesím ich a vyzerajú krásne a ani po vyše 2 rokoch ma neomrzelo sa na nich usmievať 🙂

zavesy_do_obyvacky
Hľadajte si svoj štýl a myslite pri tom na svoj drahocenný čas. A manželia, ktorí neobľubujete závesy na oknách a nepotrebujete tomu venovať čas, doprajte to aspoň svojim drahým polovičkám. Veď manželky, partnerky a priateľky to robia aj pre vás.

Závesy na mieru alebo hotové v domácnosti

V prípade, že máte predstavu, aké závesy vám budú v byte či dome ladiť a nepodarí sa vám nájsť takéto hotové závesy, hľadajte metráž, látky, z ktorých si necháte závesy ušiť na mieru.
Niekedy sa stáva, že skôr nájdete látku ako hotový záves. V tom prípade si závesy necháte ušiť u krajčírky na mieru.

1. Závesy do obývačky

ketovane_zavesy_do_obyvacky

V obývačke rozhoduje často nábytok a farby v interiéri, ktoré podmieňujú výber farby alebo motív dekoračných závesov na okno. Ďalšou dôležitou vecou je, kde je umiestnený televízor, domáce kino. Ak máte okno tak, že svetlo komplikuje pozeranie na televízor v určitých hodinách, potrebujete závesy, ktoré nielenže budú obývačku dekorovať, ale dokážu aj zatemniť priestor.
K hotovým závesom do obývačky môžete zladiť malé vankúše na sedačku. Necháte si ich ušiť spolu so závesmi, z rovnakej látky alebo pri väčšom počte vankúšov si spravíte nejakú kombináciu farebnú alebo vzorovanú.

2. Zatemňujúce závesy do spálne

Do spální na okná najčastejšie potrebujeme závesmi zatemniť priestor. Mnoho- krát túžime po úplnom zatemnení spálne. Túžime po intimite, ktorú nám môžu zaručiť práve zatemňujúce, blackoutové závesy.
Hotové závesy do spálne, ktoré neprepúšťajú vďaka svojej strednej vrstve svetlo do miestností a neodhaľujú interiér ani počas večerov, kedy sa v izbe svieti.

dekoracne_zavesy_do_spalne
Sú aj spálne, ktoré si nevyžadujú zatemňujúce závesy, ale práve naopak. Záleží na danom interiéri, umiestnení izby a okna vzhľadom na svetové strany, koľko svetla vchádza do miestnosti. Je potrebné zatemňovať alebo naopak vpustiť viac svetla?

3. Farebné a hravé závesy do detskej izby

V detských izbách je výber závesov na okno rôzny, čo podmieňuje hlavne vek detí. Detské izby odlišujú aj interiérový dizajnéri podľa veku:

  • izba pre novorodenca
  • izba pre dieťa do 3 rokov
  • izba pre školáka
  • izba pre študenta/ teenegera
  • izba pre takmer dospelého

hotové závesy dievčenská izba

Jednoduchá kategorizácia, podľa ktorej sa do detskej izby volia farby, nábytok, dekorácie, tapety a textílie. K farbám stien a nábytku často až posledné vyberáme závesy na okná. Je skvelé ale s textilnými doplnkami rátať už aj skôr, už aj pri výbere farieb, tapiet a nábytku.
V detských izbách sa stáva, že z jedného materiálu – látky chcete doladiť všetky textilné doplnky- závesy.

V tomto prípade je skvelý pomocník náš e-shop Dekoria.sk. Na výber máme stovky látok a z jedného materiálu si môžete objednať: závesy, vankúše, sedací vak, rímsku roletu, sedák na stoličku a dokonca aj čalúnenú truhlicu pre dievčenské izby.

Pri novorodencoch sa farebnosť a interiérové doplnky ladia zväčša do bielych farieb v kombinácii s jemnými pastelovými odtieňmi.
Starším deťom už môžete navrhnúť aj farebnejšie, hravé prostredie aj s rozprávkovým motívom, čo sa odráža aj pri voľbe závesov na okno, ako aj ďalších textilných doplnkov ako sú vankúše, koberce a pod.

dizajn_jasna_dievcenska_izba

Dievčenská študentská izba – Jasna design

Študentské izby už môžu mať hotové závesy aj s textom v potlači, alebo s mestským motívom (obľúbené motívy mesta Londýn, Paríž alebo U.S.A.). V tomto veku si už deti začínajú vyberať aj samé.
Výber dekoračných závesov pre takmer dospelé deti je už podmienený aj ich vlastným štýlom, pohlavím: slečna alebo chlapec a zariadením v danom interiéri izby.
Jednou z možností pri detskej izbe je navrhnúť nadčasový interiér, ktorý bude s malými zmenami slúžiť a tešiť vaše deti od 3 do 18 rokov. V tom prípade je potrebné zvoliť svetlé odtiene stien, drevený alebo biely nábytok a doplnky farebne ladiť v určitých obdobiach. Medzi textíliami je nadčasový vzor káro, kárované závesy, vankúše, rôzne doplnky, ku ktorým sa dajú zladiť jednofarebné látky.

Hotové závesy verzus závesy ušité na mieru

Hotové závesy na okno alebo ušité na mieru to nie je tak podstatné, ako to či vám skrášlia domácnosť a zároveň zjednodušia prácu s nimi pri ich ošetrovaní a manipulácii s nimi.
Užívajte si to, ak zariaďujete byt, dom alebo len izbu. Vneste príjemnú atmosféru už pri práci na vytváraní prostredia v jednotlivých izbách vašej domácnosti. Veď ide o tvorivú prácu, ktorá ma pohladiť Vaše srdcia.
Ak hľadáte záclony a chcete sa o nich niečo dozvedieť, pozrite si náš ďalší článok: http://blog.dekoria.sk/dlha-zaclona-na-okno/
Pozrite si aj hneď na našej stránke inšpirácie interiérov s látkami mnohých farieb, motívov, štruktúr a materiálov.
Pestrofarebné bývanie s Dekoria.sk

Žiadny komentár