Domácnosť ako z katalógu? Väčšinou všetci chceme mať krásne bývanie, ale po svojom. Napriek začínajúcej prevahe minimalistického štýlu aj v bytovom dizajne, má ešte stále svoje miesto dlhá záclona. Jej atmosféru nenahradí žiadna iná okenná dekorácia.

Niekto má rád veľa farieb, iný obľubuje svetlý interiér až biely a ďalší sa púšťajú do tmavých a sýtych odtieňov. Každý máme rád niečo iné.

Niekedy sa naše názory stretnú a inokedy si zas povieme, že by sme to u nás spravili určite inak. Vďaka obrovským možnostiam výberu materiálov, nábytku a textílií, sú dnes interiéry pestré.

A to je na tom to najlepšie, že si môžeme vytvárať svoj “ vlastný svet“ práve doma, s nábytkom aký si vyberieme, s dekoráciami, použitými farbami aj textíliami.

Naša domácnosť je ako puzzle, poskladaná z viacerých menších kúskov.

Dnes som sa rozhodla venovať téme dlhá záclona na okne, ktorú mnohí prestali vnímať ako krásnu okennú dekoráciu a „zahodili ju medzi starožitnosti“. A prečo?

Predpokladám, že práve vás, ktorí ste tak spravili zmiatli niektoré informácie o záclone. Ja by som tieto informácie v tomto článku rada uviedla na správnu mieru (ako sa to u nás vraví).

…“neprepúšťa teplo cez radiátor do izby, staromódna okenná dekorácia, nevhodná pre alergikov, pohlcuje veľa svetla, dlhé a náročné vešanie“…

Dlhá záclona na okno? Nie. Pohlcuje svetlo

Najčastejšie šijeme záclony na riasiacej páske s riasením 1:2. To znamená, že pri okne so šírkou napríklad 100cm, potrebujeme 200cm záclony. Výšku/ dĺžku záclony si už volíme individuálne.

Stáva sa pýtate aj na hustejšie riasenie pri záclonách, napr. 1:2,5 alebo 1:3.

Aj takto hustejšie nariasené záclony majú svoje čaro a niektoré okná v otvorených obrovských interiéroch si to doslova žiadajú.

zaclona na okno

Záclony sa už dnes vyrábajú z rôznych materiálov. Je z čoho vyberať. Najčastejšie žiadaná je záclonová tkanina – voál a ak je husto tkaná, tzv. mliečna, vtedy sa stáva, že nejakú časť svetla pohlcuje. Teda odoberie malé percento zo svetelnosti v izbe.

V izbách s väčšou rozlohou, kde je veľké okno, nariasená biela záclona rozjasní priestor tak, či tak. Ak by šlo o inú farbu záclony, v tom prípade je väčšia pravdepodobnosť menšieho prístupu svetla. Pokiaľ nie ste prívržencom klasického voálu, vyberajte si organzové záclony alebo kvalitnejší materiál. Organzová záclona na okne rozptyľuje svetlo.

Organza = tenká, plátnová väzba, priesvitnej tkaniny tradične vyrábanej z hodvábu. Luxusné hodvábne organzy sú tkané vo Francúzsku a Taliansku. U nás sa najčastejšie stretávame s organzami, ktoré sú tkané zo syntetických vlákien, ako je polyester alebo nylon.

Záclony sú staromódne

recepcia so zaclonami

(fotografia záclon na recepcii hotela od firmy Ovitex s.r.o., www.ovitex.sk)

Krásne nariasená záclona, správne zavesená nie je v žiadnom prípade staromódna. V mnohých prípadoch sa dáva aj do moderného interiéru, kde nábytok pôsobí chladne, aby vniesla „teplo domova“.

Ako riasiť záclonu si môžete pozrieť na videu na youtube.com – riasenie záclony.

Ak sa Vám predsa nepáči klasická nariasená záclona, je tu možnosť nechať si ušiť záclonu na kolieskach. Jednoduché vešanie záclony, modernejší vzhľad a elegantné vlnenie voálového materiálu.

Vhodným výberom materiálu má záclona svoje miesto na okne tak v moderne zariadenom interiéry ako aj v klasickom. Nestarnúca dekorácia okna pre každého.

Jednou z možností je záclonová rímska roleta. Hitom medzi okennými dekoráciami je rímska roleta a vieme je ušiť aj z voálu. Môžete ju využiť ako náhradu klasickej záclony na okne v interiéri, kde to dizajn dovolí.

Viac informácií o rímskej rolete a jej výhodách si prečítajte v článku: 10 výhod rímskych roliet.

Záclony a závesy sú nevhodné pre alergikov

Alergici a interiér pre nich, to je téma na niekoľko článkov. V prvom rade by som povedala, že najdôležitejším bodom sú posteľ a periny, v ktorých alergik dýcha počas spánku. Tam je potrebné riešiť kvalitné produkty, aby sa alergikovi stav nezhoršoval.

Myslím si, že ak dáte do izby záclonu, nebude to mať katastrofálne následky. Veď záclona v období lietajúceho peľu môže z exteriéru zachytávať nečistoty. Zabraňuje tak malým škodným čiastočkám prejsť do izby a okennú dekoráciu, jednoducho vyperiete. Ak si myslíte, že vám to zaberie veľa času, časté pranie a vešanie záclony, vyberte si záclonu na kolieskach a zjednodušte si to.

Dlhá záclona na okne pohlcuje teplo…

Je pravda, že s touto informáciou sa stretávame u nás pravidelne. Klientky: „Nemôžem dať do obývačky dlhú záclonu, pod oknom máme radiátor. Je to zbytočné, hlavne v zime, keď sa kúri.“

Tiež si to myslíte? Je to jeden z dôvodov, prečo ste si nedali do obývačky alebo do spálne na okno záclonu? Zabudnite na tento mýtus. Záclona je jemný tenký materiál, nemôže zabraňovať prechádzaniu tepla do izby. Na rozdiel od jemnej záclony, hrubý záves už nejakú časť tepla neprepustí.

Náročné vešanie dlhých záclon ma odrádza

Kto povedal, že vešanie záclon musí byť náročné? Veď dnes už to nie je ako keď vešali a škrobili záclony naše babky, možno ešte mamky. A trápili sa pravidelným ukladaním záclony a „štipcovaním“ tzv. žabkami. To už je staromódne a ani to klientom neodporúčam.

moznost vesania zaclony

Najčastejšie realizujeme vešanie záclon do stropných koľajníc, alebo sú koľajnice montované v stene, kedy sa háčiky pripevnia o riasiacu pásku a jednoducho sa naklikávajú do koľajnice. Potom sa jednoducho záclona vytiahne aj s háčikmi zo systému a môžete ju prať.

Alebo vešanie záclony na kolieskach na garnižovú tyč, to je teda rýchlovka :). Taktiež jednoduché vešanie je aj pri záclonách na putkách a na riasiaci kanálik, ktorý natiahnete na garnižu.

Je z čoho vyberať, len sa rozhodnúť, čo bude pre vás a vašu domácnosť najlepšie.

Výhody dlhej záclony:

  •  krásna okenná dekorácia do moderného aj klasického interiéru
  • organzová záclona dokáže priestor rozjasniť a vpustiť doň viac svetla
  • záclony na kolieskach sa jednoducho vešajú, ušetria vám čas a môžete sa venovať rodine
  • možnosť prania záclon, kedy nečistoty odstránite z materiálu a neškodia tak v izbe alergika
  • zachytávač peľu pri otvorenom okne v období kvitnutia rastlín a kosenia trávy
  • domácnosti so záclonami na oknách pôsobia útulnejšie a človek sa cíti príjemnejšie
  • záclona ušitá s riasiacou páskou je vhodná na garnižovú tyč aj do stropnej koľajnice
  • záclona na okno sa dá kombinovať so závesmi, s rímskymi roletami so žalúziami s krátkym závesom – labrekinom
  • v domácnostiach, kde sú na oknách zatemňujúce žalúzie zútulní práve záclona priestor

zaclona na putkach

Inšpirovať sa môžete aj na stránke: http://old.inspireli.com/sk/zaclony, kde nájdete fotografie interiérov nie len so záclonami.

Ako sa teraz budete pozerať na dlhé záclony na okne? Zmenili ste pohľad na niektoré informácie, čo ste doteraz poznali?

Na koniec je aj tak dôležité, ako to cítite. Domov je váš svet a tak si ho zariaďte podľa svojho uváženia

alebo to nechajte na profesionálov, ktorí pomocou informácií od vás vytvoria „váš domov snov“.

V prípade, že potrebujete poradiť s výberom záclon, môžete kontaktovať aj nás 🙂

1 Komentár