Ak vstúpime do miestnosti, kde dominujú kvetinové vzory, ktorých farebnosť a sviežosť nám vyráža dych, zatúžime stať sa ich súčasťou a preniesť si aspoň časť tejto nádhery domov. Nie každý však nazbiera dostatok odvahy a pustí sa do takéhoto dobrodružstva. Nájdu sa však interiéry, kde je potrebný návrat ku kvetinovým tkaninám. 

kvetinove zavesy

Nebojte sa experimentovať s florálnym motívom

V našej snahe skúsiť niečo nové nás často brzdia zaužívané konvencie, ktoré radia kvetinové vzory do doby minulej. To je však veľký omyl. Práve podľa aktuálnych velikánov svetového interiérového dizajnu sú florálne motívy tým, čo dokáže interiér oživiť, dodať mu nádych sviežosti a rozžiariť aj tie najnudnejšie kúty našich domov. Béžová a biela ustupujú do úzadia a uvoľňujú miesto farbám a vzorom. Vracajú sa kvetinové motívy, ktoré dominovali v 70 a 80 rokoch minulého storočia, avšak vo svojej vynovenej podobe.

Moderné vnímanie kvetov

Aby všetko spolu fungovalo, stačí sa nad vzormi zamyslieť a dať im nový impulz. Skúsme ich poňať moderne.

kvety v interieri

Moderné kvetinové vzoryveľké, sú žiarivé, sú odvážne, sú nabité energiou. Farby sú sýte a bohaté. Prinášajú do našich domov sviežosť a príznak dobrodružstva. Moderné vzory kvetov sa hodia do priestorov s čistými líniami, ktorým dodajú pravdivosť a svieže vibrácie.

Začnite s kvetmi v malom

Ak máte napriek tomu obavy, začnite v malom. Svetlé kvety na bielom pozadí. Niekoľko dekoračných vankúšov. Roletu. Oživte iba malé plochy. A postupne pridávajte ďalšie bytové doplnky. Pridávajte viac farieb a iné vzory. Až do momentu, kedy pocítite, že toto je Váš domov.  Tu sa cítim príjemne, sviežo a viem sa nabiť pozitívnou energiou.

obrus s kvetmi

Podľa aktuálnych trendov je farbou roka 2018 v interiéri žltá, tyrkysová a fialová. Tak po nich bez obáv siahnite. Premyslený mix vzorov a farieb dokáže povzniesť aj tie najtmavšie miestnosti. Nikdy však nezabudnite, že od istej chvíle aj v tomto prípade platí, že menej je niekedy viac.

3 dôvody, prečo používať kvetinové motívy v interiérovom dizajne

  1. Okamžite oživia zariadenie vášho domova

Pridajte niekoľko dekoračných vankúšov na pohovku. Alebo tie staré vymeňte za nové. Zmeňte záves v obývačke. Kúpte si nové kvetinové posteľné obliečky do spálne. Alebo rímsku roletu na okno. Možno tak prinesiete k sebe domov slnko. Možno to bude nová radosť. Možno sa budete viac usmievať. Možno pre vás opäť začne byť radosť žiť. Áno, aj takúto silu dokážu mať správne zvolené kvetinové tkaniny.

kvety a pruhy

  1. Vytvoria tú správnu atmosféru

Ak chcete, aby váš interiér po celý rok prekvital, siahnite po kvetinových vzoroch. Správny výber textílii a vzorov dokáže navodiť tú pravú atmosféru, aby bolo u vás doma útulne a príjemne. Neutrálne tóny vytvoria pokojné pozadie. Žiarivé farby budú mať zase pozitívny vplyv na vašu náladu a dodajú vám energiu. Použite kvetinové vzory na závesoch, dekoračných vankúšoch, bytových doplnkoch či dekoráciách.

  1. Sú trendy

Kvetinové motívy boli, sú a budú v kurze. Ako plynie čas, mení sa iba rozmer a téma. Preto dnes siahnite po výrazných vzoroch, veľkých kvetoch, nadrozmerných motívoch. Ak túžite po zeleni v interiéri, vyhrajte sa s realisticky vyzerajúcimi motívmi listov a ich pokojná harmónia vás zaiste dobije pozitívnou energiou.

roleta so vzorom kvetov

Ako pracovať s kvetinovými tkaninami?

  • Použite ich na závesoch, poťahoch pohoviek, kobercoch, vankúšoch – na veľkých plochách vyrazia dych, vytvoria dominantu priestoru, na malých plochách navodia pocit harmónie a útulnosti. Skúste si kúpiť jeden dekoračný vankúš väčší ako ostatné. Skombinujte ho s menšími vankúšikmi rovnako s kvetinovými vzormi. A pridajte jeden s grafickým motívom. Kvetinové vzory tým nielen zvýrazníte, ale aj zjemníte ich dievčenský ráz.
  • Kombinujte – kvety najviac ladia s geometrickými vzormi, pruhmi alebo aj bodkami. Nádych elegancie získajú v kombinácii s pastelovými farbami. Luxusnú podobu nadobudnú v prevedení so zamatom. Ak kvetinové motívy správne skombinujete, zvýrazníte ich krásu a farebnosť bez toho, aby pôsobil interiér odstrašujúco. A získa novú energiu.
  • Vyberte jednu základnú farbu a štruktúru látky – ktorá sa bude na textíliách a doplnkoch pravidelne opakovať, v jednom – dvoch odtieňoch. Snažte sa zachovať celistvosť a k jednému základnému vzoru použite dva menšie.

vankuse s kvetmi

Verím, že som vás presvedčila, že kvetinových tkanín sa nemusíte báť a s radosťou po nich siahnite, keď budete najbližšie rozmýšľať, ako svoj domov oživiť a vniesť do neho energiu. Ak hľadáte viac inšpirácií, hľadáte na správnom mieste Dekoria.sk.

Na záver ešte zoznam kolekcií, kde nájdete kvetinové tkaniny a textílie v eshope Dekoria.sk : Flowers, Mirella, Londres, Acapulco, Brooklyn a Monet.

Autor článku: Júlia

Žiadny komentár