Rýchla doba nás mierne nastavila, že všetko býva modernejšie, farebnejšie a neobyčajnejšie, ale ako sa vraví: „Niekedy je menej viac.“ Čo poviete na pastelové odtiene a farby v interiéri? Jemné farby, príjemná nálada a viac svetla v miestnosti? Ako vnímate pastelové odtiene?

Potrebujeme spomaliť, začať si vychutnávať dni a užívať si aj krátke, no hodnotné chvíle aj sami so sebou. Príjemný oddych v obývačke, kde je dosť svetla, ladenie farieb nás upokojí a dokážeme jednoduchšie vypínať od bežných starostí.

spalna do ruzova

Pastelové farby a odtiene

Pastelové farby poznáme poniektorí aj z hodín výtvarnej výchovy, či z umenia. Napríklad si spomínam na známe pastelové kresby baletiek a tanečníc od Edgara Degasa. Jemné odtiene a kompozície diel vytvárali osobitú atmosféru. Aj tieto obrazy vo väčšine z nás vyvolávajú pokoj, oddych až relax.

dega pastel

Kombinácie s pastelovými farbami

V interiéroch sa vytvárajú rôzne kombinácie s pastelovými farbami. Skúsme si ich pár opísať, aby ste si to vedeli lepšie predstaviť.

  • Biele steny, svetlý nábytok s kombináciou jemných pastelových farieb na menších plochách ako napr. biela sedačka a farebné vankúše a v rovnakej farbe aj deka. Alebo závesy s jemného materiálu v pastelovej farbe.
  • Pastelové farby môžeme použiť aj na steny a strop necháme biely. Odtieň stien sa potom zopakuje aj pri iných bytových doplnkoch v izbe.
  • Interiér nemusí byť v pastelových farbách, ale môžeme svetlo vniesť pomocou bytových doplnkov: dekoračné vankúše, závesy alebo iná okenná dekorácia, vázy vo väčších rozmeroch, alebo napríklad natrieť na bielo drevené stoličky 🙂

primorsky styl a modra farba

Dnes sa môžete v interiéri vyhrať, vyrobiť a dotvoriť si niečo aj sami a radovať sa z toho. Dôležité je, aby Vás to tešilo a vnášalo to do Vašej domácnosti harmóniu. Užívajte si doma relax, po náročných dňoch v práci.

Keď svetlé kombinácie omrzia

Pri svetlých kombináciách v interiéroch sa nemusíme obávať, že niečo pokazíme. A keď sa stane, že nás pastelové ladenie omrzí, vieme to jednoducho opraviť.

Môžeme si nájsť výraznejší prvok –  štýlovú dekoráciu a ňou osviežime opäť na novo interiér.  Aj nový farebnejší koberec spraví svoje, k nemu ešte doladíme farebné obliečky na vankúše a obnovíme tak  starý dizajn miestnosti.

ketovane_zavesy_do_obyvacky

Obývačka s pastelovými farbami

Ponúkame Vám pár inšpirácií ako môže vyzerať obývačka s pastelovými farbami. Na fotografiách je vidieť, aké sú priestory svetlé a príjemné pôsobia. Čo poviete Vy? Vedeli by ste si predstaviť u Vás doma takúto „relaxačnú“ izbu?

pastelove odtiene v interieri

Detská izba a pastelové odtiene

Stretávam sa často s otázkou: Ako zariadiť detskú izbu? Dnes už viem, že práve detské izby pre bábätká by sa mali ladiť v svetlých farbách a v pastelových odtieňoch. Aj nábytok by mal byť svetlý alebo biely, ale nie lesklý. V takomto priestore sa jednoducho dotvára celkový dizajn pomocou textílií a ďalších bytových doplnkov.

detska izba vankuse

Napríklad pastelovo modré závesy, z rovnakej látky dekoračné vankúše a taktiež taburetka.

V dievčenskej izbe pre princeznú sa dá zladiť aj čalúnená truhlica, ktorá poslúži na odkladanie pokladov.

Postupne ako Vaše dieťatko rastie, môžete meniť a dopĺňať jeho kráľovstvo podľa toho, čo má rado. Meniť len dekorácie a doplnky podľa obdobia, akým práve prechádza 🙂

Látky a metráž v pastelových odtieňoch

Aj v ponuke online obchodu Dekoria.sk si môžete vybrať látky a metráž v pastelových odtieňoch.

pastelove latky a metraz

Len nedávno sme propagovali novú kolekciu Apanona – príjemne dizajnovo ladené látky práve do detských izbičiek. Kombinované motívy v pastelových odtieňoch. Pozrite si ich, ak prerábate izbu práve pre nového člena rodiny.

V kolekcii Loneta nájdete napríklad dve tkaniny, ktoré sú v odtieňoch Pantone 2016: pastelová modrá a púdrovo ružová.

Jemný bodkovaný vzor na pastelovo farebných podkladoch ponúka kolekcia Ashley. Príjemné, romantické motívy, ktoré môžete kombinovať a použiť ako v kuchyni, tak aj v obývačke alebo v detskej izbe.

pastelovo ruzove zavesy

Pastelové farby pomáhajú…

Ak by sme si to chceli zhrnúť, tak pastelové odtiene môžu len pomôcť interiéru. Rôznou formou prevedenia práce s takýmito farbami si vytvoríme príjemné, svetlé prostredie, ktoré nám môže evokovať leto.

V zimných dňoch nám môže svetlý interiér dodať viac energie a tým sa nám zlepší nálada, aj keď slnko bude na oblohe kratšie.

 

2 komentáre